shyriaeva

Ширяєва Тетяна Михайлівна

стажування у програмі «Open World» (США, Нью Йорк, Рочестер).

У період з 14 по 25 вересня 2016 року проходила стажування у програмі «Відкритий світ», яка призначена для лідерів України – представників різних рівнів державної влади, академічного співтовариства, громадських організацій і ділових структур. Загалом, насичений період програми передбачав ознайомлення делегатів із особливостями надання підтримки ветеранам, що страждають від пост-травматичного стресового розладу. Програма була щедрою на зустрічі, збагатила досвідом та була ресурсною у контексті роботи із військовими, які перебували чи перебувають у зоні активних військових дій в Україні (АТО), які потребують соціально-психологічної реабілітації, здійсненням якої займається науково-практична лабораторія «Психосоціальна підтримка та реабілітація постраждалих унаслідок бойових дій», котра працює при  Інституті практичної психології та психотерапії Національного університету «Острозька академія».

f40

 Програма, насамперед, розрахована на кандидатів, які, незважаючи на свій відносно молодий вік, уже виявили себе як професіонали своєї справи, показали свої сильні лідерські якості, і зацікавлені у вивченні американського досвіду й підтримці професійних та особистих контактів з американськими колегами після повернення до України.

До складу делегацій «Відкритого Світу» звичайно входить п’ять учасників, що дозволяє зробити програму перебування в США більш насиченою й ефективною. Кожен з делегатів бере активну участь в обміні досвідом і знайомить із реаліями життя американських колег.

Програма «Відкритий світ» є єдиною програмою обмінів усередині законодавчої гілки влади США й отримує щорічне фінансування від Конгресу США.  Відбір делегатів та управління програмою здійснюється Центром «Відкритий Світ» при Бібліотеці Конгресу США – незалежним федеральним агентством, що управляється Радою опікунів, яка очолювана др-м Джеймсом Х. Біллінгтоном.  Офіси Центру «Відкритий світ» знаходяться у Бібліотеці Конгресу США у Вашингтоні.

Цьогорічна програма була зорієнтована на ознайомлення із системою соціальнопсихологічної реабілітації ветеранів, які страждають від посттравматичного стресового розладу. Відповідно, стажування передбачало ряд зустрічей із представниками програми «Відкритий світ», представниками галузі Охорони здоров’я та сенаторами.

15 вересня 2016 р. розпочалася із офіційної зустрічі із послом Джоном О’Кіфом, виконавчим директором Центра лідерства «Відкритий світ» та Льюїсом Маданіком, керівником програми «Відкритий світ».

Наступним заходом були лекції доктора Сема Потоліккіо, президента Фундації «Підготовка світових лідерів», керівника індивідуально створених освітніх програм Школа державного управління ім. МакКорта при Джоджтаунському університеті  на тему: «Американський федералізм»; Джой Вілсон, провідного радника з питань взаємин з федеральним урядом в Вашингтонському офісі національної конференції законодавчих органів штатів, директор з питань охорони здоров’я в Вашингтонському офісі на тему «Найкраща ділова практика в галузі охорони здоров’я в сполучених Штатах»; та професора Джорджтаунського унвіверситету Джона Брауна на тему «E Pluribus Unum «З багатьох — єдиний»: Як вдається США залишатися єдиною державою?».

У другій половині дня відбулася зустріч із пані Сарою Рейголд, представником сенатора Кірстен Гіллібренд. На зустрічі делегати від України доповідали про сфери своєї діяльності у галузі роботи з ПТСР на Батьківщині. Пізніше, українську делегацію було запрошено до приміщення Конгресу США, де відбувся культурно масовий захід за участю представників уряду США, України, Польщі, Сирії. Захід було приурочено 25-ій річниці відновлення Української незалежності.


f41

18 вересня розпочалося громадською зустріччю із групою у приміщенні бібліотеки м. Ірондеквойт, де делегати розповідали про свою роботу з ветеранами та учасниками АТО в Україні. Зустріч проходила у присутності генерал-майора Володимира Гаврилова, військового аташе Посольства України в Вашингтоні. Делегати мали можливість у режимі запитання-відповіді, поділитися досвідом своєї роботи, познайомити представників американсько-української громади із закладами, які вони представляють у США.

19 вересня розпочалося поїздкою до міста Канадейга, штат Нью Йорк. Робочий день передбачав зустріч у медичному центрі для ветеранів у м.Канандейга. Центр надає послуги ветеранам, які проживають у цій частині штату, надаючи стаціонарне та амбулаторне лікування. Темою зустрічі було надання психологічної підтримки, спеціалізованої допомоги та забезпечення реабілітаційних заходів алко- та наркозалежним ветеранам, що мають досвід участі у військових діях, лікування психічних травм та пост-травматичного стресового розладу (ПТСР), підтримка (гаряча лінія) для людей у кризовій ситуації, що мають загрозу самогубства. Медичний заклад, окрім надання послуг такого типу, ще є дослідницьким та освітнім закладом. На зустрічі були присутні лікарі, спеціалісти з роботи з ПТСР, психологи, терапевти, представники адміністрації закладу.

Наступна зустріч проходила у асоціації по роботі з ветеранами Американський легіон регіону Канадайга Пост 256. Зустріч проходила у мерії міста за участі Джеремі Маршала, в минулому управлінця округу Онтаріо, котрий є Директором агенції по роботі з ветеранами округу Онтаріо; Енді Вайтом, першим віце управляючим американським легіоном округу; Гейба Сінкеграна, віце-управляючого в комісії штату по зв’язках з громадськістю. Тема оговорення звучала як «Роль громадян в підтримці ветеранів війни, а також солдат та їх сімей. Роль асоціації в підтримці різних заходів для громади».

f42

Вейн Томпсон, голова Адвокаційної Ради ветеранів ділився досвідом функціонування програми медичного забезпечення для ветеранів. На зустрічі була також присутня мер міста Канадайга Елен Полімені.

Вівторок (20 вересня) група зустрічалася із клерком округу Монро Адамом Белло, який розповідав про те, які послуги округ надає ветеранам, йшлося про забезпечення роботою, опікою бездомними, які втратили працездатність в результаті участі у військових діях.

Зустріч з членами палати представників від штату та представниками сенатора штату, що проходила у приміщенні федерального уряду, теж передбачала обговорення програм, які на федеральному рівні забезпечуються ветеранам, як здійснюється контроль з боку федерального уряду за розпорядженням коштів та йшлося про особливі послуги для ветеранів.

Зустріч у Громадському оздоровчому центрі при Рочестерському університеті, де делегати мали можливість прослухати та обговорити лекцію щодо необхідності дотримання гігієни психічного та біологічного здоров’я.

Зустріч у Департаменті охорони здоров’я в Назаретському коледжі, робота якого спрямована, головним чином, на роботу у сфері здоров’я.

У середу (21 вересня) відбулася зустріч в організації Американських ветеранів AMVETS (американські ветерани), яка налічує понад 250 000 членів, які працюють у галузі надання психологічної, фінансової підтримки громадськості. Делегати знайомилися із особливостями здійснення доброчинної діяльності та фандрейзінгом.

У Центрі по роботі з ветеранами Збройних сил та США делегати від України знайомилися із послугами, які надаються центром та включають інформаційну, адвокаційну та психологічну підтримку колишнім та теперішнім членам Збройних сил США.

Під час відвідування клініки для ветеранів делегати ознайомилися із техніками управління стресом, практиками здорового сну, тощо.

Четвер (22 вересня) розпочався із офіційної зустрічі у службі для підтримки ветеранів «Warrior Salute», де робота була спрямована на ознайомлення із принципами лікування психічних травм та ПТСР, а також способами інтеграції ветеранів у мирне життя.

Темою зустрічі у Центрі по роботі з ветеранами м. Рочестер, який надає послуги немедичного характеру, такі як психологічна підтримка ветеранів з зони війни, а також членів їх сімей, родичів та військових, які проходять військову службу в зоні активних військових дій.

Зустріч із представницею Червоного Хреста була ознайомчою із видом послуг, які надає Американський та міжнародний Червоний Хрест.

f43